5 sampon 5 különböző problémára

július 04, 2014




Az elmúlt időkben 5 különböző problémára kifejlesztett sampont tesztelgettem/tesztelgetek, van köztük olyan amit már többször újravettem és olyan márka is aminek a hajápoló termékeit eddig nem próbáltam. Van köztük szilikon,- parabénmentes változat is de ami fix, hogy mind az öt termék más-más hajtípusra való :) 
Ez a bejegyzés kifejezetten a samponokról fog szólni, de annyit azért hozzátennék hogy szerintem a haj minőségét leginkább a balzsam befolyásolja. Már csak ezért sem mindig  szerencsés samponból és balzsamból is ugyanarra a problémára való terméket választani, sokan vagyunk akiket például zsíros tövű száraz végű hajkoronával áldott meg a sors amin egy száraz és töredezett hajra szánt balzsam még többet ront.
A sampon  inkább a hajtő, még inkább a fejbőr tisztítására hívatott, igazság szerint nem agyalok túl sokat milyen típusút vegyek le a polcról mindig ami épp megtetszik azt hogy mire  Ezért is lehet hogy egész szép mennyiséget sikerült felhalmozni; 5 sampon rövidke tesztjét és a tapasztalataimat hoztam  mára.
Mindegyiket hetek/hónapok óta próbálgatom olyan is van amit azóta el is használtam ami állandó az a balzsam amiből minden hajmosásnál  az Isana Oil Care argán olajos változatot használtam ami azóta sajnos lekerült a polcokról pedig meglepően jól szuperált.


Vegyes a  felhozatal, van itt  Fructis, Head&Shoulders, Elseve, Nivea és Rossmann saját márkás sampon is. Árukat tekintve közel azonosak, mindegyik 1000ft alatti és hasonló 250 ml mennyiség csupán az Isana változat lóg ki a sorból a maga 500 ml kiszerelésével.
Az Elseve, Nivea samponokat most először próbáltam de őszintén szólva most hogy próbáltam sem érzem, hogy eddig kimaradtam volna valami jóból.
A Fructis és Head&Shoulders szinte mindig van itthon, ez a két termék jótékony hatással van a hajamra pontosabban a fejbőrömre és a hajtövemre.


  "A NAGYÁGYÚK"





Nyáron sokkal hamarabb zsírosodik a hajam, nagyjából 3 naponta szükséges a nagy melegben hajat mosnom, ilyenkor jön jól a Fructis Grapfruit Tonic hajerősítő samponja ami citrusos illatának és élénkítő hatásának köszönhetően kifejezetten nyári sampon, szerintem. Tavaly ilyenkor találtam ugyanennek a samponnak a sárga flakonos, Fruity Passion változatára. Nyáron javarészt ezt  használtam mert bár  a leírás nem utal rá - hiszen normál és fakó hajra ajánlják - a zsíros tövű, lelapult hajam mosását volt, hogy két nappal is sikerült eltolni. Az illata frissítő citrusos és ha kevésbé intenzív illatú balzsamot használtam hozzá egészen sokáig érezni lehetett az illatát. Jó hír azoknak akiket érzékenyen érint, ha egy termék szilikon és más "csúnya" összetevőt is tartalmaz, hogy a Fructis szilikon-, és parabénmentes. Ami meglepő, mert minden szilikonmentesnek kikiáltott sampontól az én hajam szó szerint égnek áll, sprőd lesz  kezelhetetlen és kifésülhetetlen egyszóval KÁOSZ!  A Fructis tudhat valamit (esetleg sumákol az összetevőknél) mert  a lehető legjobbat hozta ki a hajamból akár balzsam vagy egyéb kondicionáló  használata nélkül is. Azt viszont nem látom, hogy élénkebb, intenzívebbé vált volna a hajszínem vagy nem tudom mit ért fakó hajon, mindenesetre ezen a téren semmi változást nem látok, színmegújító tulajdonságát én speciel nem tapasztaltam.
Tavaly már írtam róla és a sárga tubusos társáról bejegyzést, ha érdekel bővebben is itt olvashattok róla részletesen.

A másik nagy kedvenc évek óta a Head&Sholders Citrus fresh korpásodás elleni sampon. Sajnos időről-időre, alkalomszerűen küszködök a korpás fejbőrrel, bizonyára ez az atópiás, szuperszáraz bőrömnek köszönhetem, ezért elengedhetetlen hogy vésztartalékként ne legyen itthon belőle. Próbáltam menthol és zöld alma változatban is, de a legeslegjobban ennek az illata és hatása tetszett. A korpával nem azonnal de maradéktalanul megbirkózik, úgy a harmadik hajmosásra. Ha rendszeresen használnám meggátolná a kiújulást és emellett a zsírosodást is késleltetné de kísérletező típus vagyok és nem tudok ellenállni a hangzatos marketingnek  (legutóbb alternatívakén a Garnier Citrus Détox sampont próbáltam de nem volt olyan látványos és gyors a hatás)  Ennél gyorsabb és hatékonyabb "korpagyilkos" nem létezik. 



FELEJTHETŐK





A tuti-biztos samponok után jöjjenek a kevésbé emlékezetes példányok gyakorlatilag a csalódások.
Az Isana  professzionális argán olajos sampont akciósan vettem, nagyon. Utóbb olvastam csak róla a meglepően jó véleményeket Krémmánián de azóta kiderült ez nem nekem való miközben az balzsamért odáig vagyok. Hogy lehet ez?!! Az argán olaj most nagyon menő dolognak számít a hajápolásban, mellette szólt még az ára, mert akció nélkül is kedvező  hiszen 800ft-ért 500 ml kiszerelést kaptunk. A csomagolásról csak annyit, hogy nem tetszik túl férfias de ez legyen a legkevesebb. Azt vártam, hogy - ha nem is az első hajmosásnál - de idővel érezhetően puhábbá és selymessé teszi majd a hajam, semmi többet. 
Töredezett szálkás hajra ajánlják, de töredezett hajra szerintem egyetlen megoldás csak az olló lehet.
Nos, teljesen felejthető átlag alatti sampon  szinte egyáltalán nem éreztem, hogy tisztítana.
 Nagy mennyiségeket kellett használnom, hogy egyáltalán a jellegtelen  illatát kicsit is érezni lehessen. Ami pozitívumként értékelhető, hogy a szilikonmentessége ellenére nem jellemző a gubancolódás de biztosra veszem hogy ehhez az említett balzsam közrejátszott. Isana termékből egy időre most elég is volt.


Elseve Volume Collagen vékony szálú, tartás nélküli hajra kifejlesztett sampon bár a "felejthető" kategóriába került azért mégsem akkora csalódás szilikonmentessége ellenére sem. Nem tudom elégszer hangsúlyozni mennyire utálja a hajam a "mentes" hajra valókat. Hitelt érdemlően nem tudnék nyilatkozni dússágot ígérő tulajdonságáról mert eredendően sok és vastag szálú a hajam ez pedig vékony szálú hajra ajánlják de általában a dússágot ígérő samponoknak nem tudok ellenállni.
Mindenesetre én nem tapasztaltam feltűnő dúsítást de mentes-sampon létére ezzel sem voltak problémák: kezelhető, jól kifésülhető volt a sörényem pedig ez szilikonmentes termékkel - ahogy említettem is - még nem esett meg. 
Kellemes illata van és jól habzik talán ebből a samponból volt szükségem alkalmanként a  legkevesebb mennyiségre.Nem kizárt hogy próbálkozom még Elseve termékkel.


Nivea Long Repair hajszerkezet helyreállító samponja kifejezetten hosszú hajúaknak szánták, mondván a hosszú fürtök gondosabb ápolást igényelnek. Ha engem kérdeztek  a Nivea maradjon inkább az arckrémeknél, testápolásnál az jobban megy nekik. A Nivea kencékre jellemző  állag és illat itt is visszaköszön, mintha csak a testápolómat kentem volna a hajamra (jó, annyira azért nem volt nehéz textúra) de második nap végén  éreztem hogy ránehezült a hajtövekre. Nem habzott túlságosan emiatt viszonylag nagyobb mennyiség kellett belőle így még csak gazdaságosnak sem mondható. Elhasználtam de a márka hajra szánt termékeit  ezután kerülni fogom, igazából nem tudok rosszat írni róla olyan semmilyen és a 700ft körüli árért cserébe azért hatékonyabb sampont is találni a boltok polcain.

Melyik márka samponja vált be Nektek leginkább?

You Might Also Like

7 hozzászólás

  1. Én most épp küzködök a samponokkal..egyszerűen a fejbőröm semmit nem akar szeretni, korpásodik.. Se a H&S, se a himalaya nem segít, nem tudom milyet kéne már kipróbálnom. Ilyen teafás sampon szappant is próbálok, de az sem akar az igazi lenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A teafa alapvetően szárít ezért nem biztos hogy jót tesz a száraz fejbőrrel vagy épp ellenkezőleg? Nizoral samponról hallottál már? Igaz régen de próbáltam és anno még hatásos volt azóta nem tudom változott e az összetevőlista de esetleg megérne egy próbát ha semmilyen drogériás sampon nem használ.
      Gyógyszertárakban kapható bár elég húzós az ára (2700ft körüli)

      Törlés
  2. Egyik terméket sem próbáltam még. 1 éve a Garnier Ultra Doux sárgabarckos-mandulás termékcsaládját használom, illetve télen használtam a levendulásat. A barackos nálam a nyerő. Puha, fényes és egészséges lett tőle a hajam. Annyira, hogy 1 éve nem is kellett levágnom belőle és már a fenekemig ér. Egyáltalán nem is törik. A levendulással kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy nagyon sokáig, 2-3 napig érezni az illatát a hajamban, illetve amikor azt használtam, akkor nőtt a leggyorsabban a hajam, 2 hét alatt 1-1,5cm-t. :) Ami baromi sok. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most hogy írod eszembe jutott hogy én is próbáltam a Garnier Ultra Doux családból azt hiszem a gyógynövényes változatot de nálam nem aratott akkora sikert mint nálad a barackos :) Mondjuk tényleg sokáig érződött az illata.
      Nagyon szép a hajad még a képeken is "átjön" hogy egészséges és fényes :)

      Törlés
  3. Az Isana samponon kívül már mindent kipróbáltam,sajnos hamar zsírosodik a hajam,vékony szálú is,és eléggé töredezik a vége is. Nekem ami bevált,azok a kevin murphy hajápolók,még amikor vágatni mentem a white hairbe,ott ajánlották nekem,és nem is váltanék már semmilyen másik termékekre ! :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hallottam még erről a termékcsaládról, kíváncsivá tettél utána is olvasok... Ilyenkor nyáron nekem is gyorsabban zsírosodik ilyenkor jön jól a Fructis citrusos samponok valamelyike.

      Törlés
  4. Köszi a linket, áttanulmányozom :)

    VálaszTörlés

Facebook