Takarításra fel!

június 12, 2016

A múlt hétvégi nagytakarítás közben jött az ötlet, hogy rendhagyó módon ezúttal a kedvenc - vagy legalább is gyakorta újravásárolt - tisztítószerekről essen szó. Körbejártam a lakást és összevadásztam egy kép (és egy bejegyzés) erejéig a jelenleg használt takarítószereket és megosszam a tapasztalataimat velük kapcsolatban. Van köztük sokadszor újravásárolt konyhai törlőkendő és újonnan megkedvelt varázs szivacs is, például :) A bejegyzés végén szívesen beszélgetnék veletek, hogy Ti milyen  tisztítószerekre esküsztök, ha van kedvetek cseréljünk tapasztalatot! :D
Kezdjük talán a konyhánál, mert sokakhoz hasonlóan nálunk is ez az a helyiség ahol napjában többször is szükség van gyors takarításra. És itt most nemcsak a szempillantás alatt tele pakolt mosogatótálcára gondolok de ha már megemlítettem kezdjük ott! 

Elsőként meg kell emlékezzek egy percre a mosogatógép feltalálójáról, mert nélküle órákig robotolhatnék a forró gőzben a mosatlan tányérok felett. Nekem csak 1 éve van mosogatógépem de ha összeszámolnám csak ez alatt az egy éve alatt mennyi időt és vizet spóroltam meg azt hiszem elállna a lélegzetem. Mosogatótabletták közül a  nagy márkák tablettáját próbáltam de a jelenlegi JAR Platinum változat viszi a prímet mind közül. Tény, hogy nem a legolcsóbb viszont a három komponensének köszönhetően hatékonyabb az igazán makacs, rászáradt vagy odaégett edények tisztításában.
 A mosogatógépben kap helyett állandó jelleggel  a Lidl-ben kapható W5 mosógatógép illatosító ami ha jól emlékszem alig 350,-ft-os tétel volt a 3 darab. Illatát mostanra kevésbé érezni, de az első néhány alkalommal még intenzív alma illatot árasztott a mosogató a program végeztével. Most már inkább csak díszként lóg benne - immár 3 hónapja - lassan ideje lesz az utolsó darabot is felavatni.

Kézi mosogatáshoz is a JAR-t favorizálom egész pontosan a  gránátalmás mosogatószeréért rajongok de pár hete a PUR levendulás szere is belopta magát a szívembe. Bár őt inkább az illata miatt szeretem, ha valami zsíros elmosni valóval állok szemben előbbit vetem be. Sűrűbb állagú, kevesebb mennyiség kell belőle, egyszerűen ezért. 
A mosogatótálcát annak környékét és a tűzhelyet néha a CIF surólójával tartom kordában, egyáltalán nem karcolja a fém/króm felületeket. A mosogató edényszárító részén és a konyhapultok fertőtlenítésére az utóbbi időkben nedves kendőket szeretek használni. Nekem nagyon bevált a Penny-ben kapható 80 db-os is, de jelenleg ( a Rossmann kuponos akcióját kihasználva) inkább a Domol citrusos nedves kendőiből tankoltam fel. 2x50 db 499,- Ft-ért egészen jó ár és emellett kellően nedvesek és finom citrus illatú.  

Elektromos sütőnk van és hozzá gáztűzhely ráadásul inox aminek a tisztán tartása sokak szerint macerásabb mint egyetlen mozdulattal letörölni a kerámia felületű tűzhelyet. Ezt aláírom mert olyanhoz is volt már szerencsém. A rács és gázrózsák  leapplikálása több időt vesz igénybe de mióta a Well Done kifejezetten inox felületekre szánt tisztítószerét használom pikk-pakk fényes minden. Nincs zsíroldó hatása, kvázi egy jó zsíroldóra még ez előtt szükség van (amihez nem mellesleg szintén ennek a márkának a hideg zsíroldóját használom csak momentán kifogytam belőle ezért most a Mirax zsíroldóját használom de az nem az igazi) Ez inkább ahhoz kell hogy csillogjon a felület és olyan legyen a tűzhely mint új korában.  
Ezek mellett amolyan általános felülettisztítóként fújkálom a def citrom illatú konyhai tisztítóját ami semmi extra inkább csak megszokásból használom a csempéken, a hűtő és a mosogató külsejének tisztán tartásához.

A mellékhelyiségben is meg vannak már a jól bevált termékeim, ilyen például a Duck fertőtlenítő gél ami épp annyira sűrű állagú hogy jól megtapad a wc peremén és az elérhetetlennek tűnő felületeken ugyanakkor maradéktalanul eltávolítható és nem marad nyoma. Többféle változat is kapható belőle, legtöbbször ezt a mentásat használom de éppen tegnap fedeztem fel a levendulás változatot belőle, szóval most már a wc-ből is levendula árad majd! Újdonság a denk mit wc tablettái amit djkaty legutóbbi dm szerzeményes videójában láttam először és másnap be is szereztem belőle. Régóta megoldandó probléma volt a víz keménysége miatt viszonylag gyorsan megtelepedő  vízkő a wc-lefolyóban  és az egyetlen hatásos módszernek ezidáig csak a sósav bizonyult de ezt nem szívesen használtam. Persze a szükség törvényt bontott. Ez a tabletta viszont megoldotta a problémát, egyetlen éjszaka alatt feloldja a vízkövet akár sikálás nélkül. 16 db tablettát tartalmaz a csomag 499,- ft-ért ami az eddigi tapasztalások alapján azt jelenti hogy 4 hónapra elegendő mennyiség lesz ez nálunk.
A wc illatosító rudak közül a bref és a domestos a befutó nálunk, a folyékony lötyiket, pláne az olyan undi  utántölthetős változatokat amihez a már felhasznált tartóba kell belehelyezni az utántöltőt... na azoktól kiver a víz!

Illatosítókból jócskán van itthon manapság: a legnagyobb kedvencem a Glade légfrissítő amiből anno felvásároltam a készletet az üzletben. Nem csak a levegő illatosítására, de a ruhaneműk, függönyök, szőnyegek egyéb kárpitra is tökéletes mert szépen porlasztja a terméket így nem marad nyoma semmilyen textílián. Mosdóban is használom de ott állandó jelleggel szintén denk mit márkájú illatosító üvegcsét tartunk, most épp a tavaszi kiadásban. Sajnos nagyon gyorsan elillan de cserébe 2 hétig kis légtérben eléggé intenzív az illata. Többször újravettem már és ezt a zöld kupakost még biztosan fogom is. 

Ablakpucolás kellékei nálam - amit mellesleg valószínűleg egyedüliként a földön, szeretek csinálni :) - ecet, levendulás tisztító és az elmaradhatatlan Clin ablaktisztító folyadék. Amatőr háziasszonyként annak idején még kísérletezgetem olcsóbb változatokkal de végül kisült hogy ez bizony minden pénzt megér.  Ebből is a legújabb kedvenc a limitált mediterrán  kiadású változat, isteni illattal. Egyáltalán nem csíkoz ami a legfontosabb szempont mert egyetlen más ablaktisztítóval sem sikerül csíkmentesre az ablakpucolás!! :) 

És elérkeztünk a legkülönlegesebb egyben a legszimplább eszközhöz a háztartásunkban: hivatalos nevén a Magic Pad avagy a varázs szivacs. Őszintén szólva ezerszer átugrottam már rajta az üzletben mondván ugyan már egy snassz szivacs hogyan tudna megbirkózni a falon éktelenkedő foltokkal. Végül a Pillecukor blog győzött meg róla, hogy egy próbát megérhet. Nem tudom miért és hogyan, de működik! A költözködés  és a mesteremberek nyomott hagytak a frissen festett falon annak idején. A benedvesített szivacsdarabnak hála ezeknek a foltoknak búcsút mondhattunk egy szempillantás alatt.





A fürdőben, a járólapok fertőtlenítésére újabban a Domestos általános felülettisztító folyadékát használom, természetesen levendula illatosításban. Brutális levendula lengi be a lakást tőle. A dm sajátja itt is képviselteti magát Denk mit fürdőszobai tisztító képében, aminek elsőre nagyon erőteljes és orrfacsaróan édes illata van viszont a csaptelepekre rakodott vízkő maradványok ellen nagyon is hatásos. Ahogy a fürdőkád csillogása is ennek a fura illatú tisztítószernek köszönhető. Most leárazva láttam nagyon hasonlót konyhai változatban is a dm-ben, szerintem azt is beszerzem hamarosan. 


Utolsó körben a mosáshoz használt termékekről is néhány szóban. Idén kezdődött nálam a mosókapszula-őrület. Az EveryDayMe oldal  Ariel  próbakapszula volt a kezdet és azóta nem tudok megálljt parancsolni magamnak! Nekem az Ariel 3in1 kapszulái váltak be leginkább. Próbáltam a Persil Power Booster  két komponensű kapszuláit de azok valamiért nem oldottak fel maradéktalanul és rendszeresen nyomott hagytak a ruhán. 
A kapszulák mellett háttérbe szorult az öblítő használata de a Tesco Aroma  Jazmin&Romance öblítőjét  nagyon tudom ajánlani. 


Ezeken kívül az ecetet és a különféle illóolajokat használok rendszeresen, nem kifejezetten  környezettudatosságból inkább praktikumból. Előbbit  minden háztartási gép tisztítására ( mosógép, vízforraló,mikro,stb.), utóbbit pedig a porszívó porzsákjára fújva ezzel frissítve a levegőt. Télen eukaliptusz vagy borsmenta, nyáron grapfruit vagy egyéb citrus illatokat. Portörléshez nedves kendőket, bútorokhoz egy szilikonos bútorápolót használok már évek óta.

Érdekelne kinek milyen háztartási praktikái vannak, milyen bevált termékeket használtok?



You Might Also Like

1 hozzászólás

  1. Köszi az említést :) Én most a Dm saját márkás koszradírját használom, az is tökéletesen bevált, azt is bátran ajánlom ;)
    Nekem is minden vágyam egy mosogatógép, de ahhoz, hogy legyen, egy teljesen új konyhaszekrényt is kellene beszerezni, ugyanis olyan kicsi a konyha, hogy ha oda beraknánk egy ilyen gépet, gyakorlatilag a konyhaszekrény felét ki kellene iktatni :D Nekem is az Ariel kapszuáli váltak be a legjobban, vadászom az akciókat, szerencsére van, hogy nagyon jó áron lehet hozzájutni :)

    VálaszTörlés

Facebook